Groves-Raines Architects

The Ross Pavilion

Public

US-based design practice wHY have won the competition to revitalise a nationally-important site in Edinburgh in collaboration with GRAS, Groves-Raines Architects, Arup, Studio Yann Kersalé, O Street, Stuco, Creative Concern, Noel Kingsbury, Atelier Ten and Lawrence Barth with Alan Cumming, Aaron Hicklin, Beatrice Colin, Peter Ross, Alison Watson, Adrian Turpin and Richard Collins.

The competition winners proposed an organic landscape-focused scheme that respects the historic setting but also animates the Gardens through the introduction of a new undulating promenade, transformed access from Princes Street, sculptural seating and dynamic open views.

Inspired by the Gardens’ geology and history – from the volcanic forces to the man-made energy of the Victorian pleasure garden – the design subtly positions the new visitor centre and the ‘butterfly’ Pavilion into the folds of the landscape, enabling the Castle to remain the main visual event. The scheme increases the amount of green space relative to hard surfaces within the Gardens and is, in the team’s words, ‘human scale with moments of drama… activating four layers of meaning within the Gardens: botanical, civic, commemorative and cultural.’

You may also like

Hill House Visitor Centre
Education Centre at Sumburgh Head Lighthouse
The Maker Library Network
Gayfield Creative Spaces
Loch Leven Heritage Trail
Malt & Hops, River Craft
The North Ship
Craigmillar Community Arts Centre
Craft Scotland Emergents at London Design Fair 2016
Theatr Cromlech
Craft Scotland Emergents at London Design Fair 2017
Tron Kirk Renovation
Transient Gallery/Galleria Temporanea